Путин: Глобалната доминация на САЩ и Русия приключи

Според него сега Китай и Германия се насочват към статута на суперсили

22.10.2020 | 23:40 Редактор: Георги Камарашев
Путин: Глобалната доминация на САЩ и Русия приключи

Руският държавен глава Владимир Путин заяви, че ерата, в която САЩ и Русия решаваха най-важните въпроси в света, е останала в миналото. Според него сега Китай и Германия се насочват към статута на суперсили, предава Ройтерс.

Руският лидер заяви в онлайн обръщение към дискусионния клуб "Валдай", че ролята на САЩ намалява наред с тази на Великобритания и Франция, докато Пекин и Берлин, от гледна точка на политическа и икономическа тежест, се насочват към статут на суперсили.

Ако Вашингтон не е готов да обсъжда глобални проблеми с Москва, Русия е готова да проведе подобни разговори с други страни, изтъкна Путин. Според него Вашингтон вече не може да претендира за изключителност.

Преди президентските избори в САЩ на 3 ноември Путин изрази надежда новата администрация да е готова за диалог в областта на сигурността и контрола върху оръжията.

Путин призова американския си колега Доналд Тръмп да се съгласи с предложението му за едногодишно удължаване на договора за контрол на ядрените оръжия Нов СТАРТ в момент, когато преговорите навлизат в ключова фаза по-малко от две седмици преди президентските избори в САЩ.

Путин заяви, че Русия иска да включи новото си поколение свръхзвукови ядрени оръжия в арсенала, който страната му предлага за замразяване по време на удължаването на договора.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК