Силата на втората вълна покоси Франция, Испания, Италия и Германия

Хиляди заразени и стотици починали за денонощие

22.10.2020 | 13:46 Редактор: Тодор Петров

Франция се приближа опасно до границата от 1 млн. заразени с коронавирус и вероятно още тази седмица ще я премине. Италия въвежда вечерен час в столицата Рим.

Испания пък стана първата страна в Европа с над 1 милион заразени. За последното денонощие в страната бяха регистрирани почти 17 хиляди нови случая. Броят на новозаразените се удвои в последните пет седмици, въпреки наложените стриктни мерки в най-засегнатите райони. 

А спорът между местните власти и правителство за мерките продължава. В Мадрид са една трета от всички случаи в Испания. 

Франция има над 950 000 заразени, но населението ѝ е значително по-многобройно от това на Испания. Великобритания и Италия са държавите с най-много починали от коронавирус в Европа, като общият брой на заболелите там е по-малък, отколкото в Испания. 

От утре вечерен час ще има и в областта Лацио в Италия, където се намира столицата Рим. Забранява се движението между полунощ и 5 часа сутринта. Преди това вечерен час ще има и в областите Ломбардия и Кампания. 

За първи път в рамките на един ден броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия е над 10 000. Нивото на заразяване там е по-ниско от това в други европейски държави, но с настъпването на по-студено време случаите на вируса нараснаха. Здравният министър Шенс Шпан също е дал положителна проба. 

В Ирландия влязоха в сила стриктни ограничения за шест седмици. В страната ще бъдат затворени всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките. Контактите на хората са ограничени само до най-близкия им семеен кръг и ще могат да се придвижват в радиус от 5 километра от дома си. Глобата за първо нарушение е 500 евро, а за второ - 1500.

Заради резкия скок на заразените лидерите на Европейския съюз ще дискутират проблема във видеоконферентна връзка на 29 октомври.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК