Ето защо е минимална вероятността да се заразим с коронавирус в самолет

От началото на годината са регистрирани само 44 случая 

19.10.2020 | 13:44 Редактор: Тодор Петров

Най-малка е вероятността да се заразим с коронавирус, когато пътуваме със самолет. Това сочи проучване на Международната организация за въздушен транспорт. 

От началото на годината са регистрирани само 44 случая на коронавирус сред пътувалите със самолет. Пътниците в този период са около 1,2 млрд., което означава, че едва един на всеки 27 милиона се е заразил с Ковид-19. 

"Да, наистина е така, защото се вземат редица мерки, които да спомогнат самолета и летищата да бъдат безопасно място срещу пандемията коронавирус. Въздухът преминава през термична обработка от над 200 градуса по Целзий, което реално убива всички познати вируси и превръща пространството в самолета с най-чист въздух", обяснява Кристиян Стоянов от Swissport България.

Според проучване на Министерството на отбраната на САЩ, само 0.003% от частиците във въздуха около всяко пасажерско място са заразни, дори когато капацитетът на самолета е напълно зает. 

Изследването стига до извода, че за да получи заразна доза от коронавируса, пътник трябва да пропътува 54 часа на борда заедно с носител на Ковид-19. Какво е обяснението? Всички частици са изкарани от салона и филтрирани за 6 минути, заради бързата циркулация на въздуха, вертикалната вентилация и пречистващата система на самолета, която включва изключително фини хепа филтри. 

Още тази седмица националният превозвач пуска в употреба нова машина за дезинфекция, която ще се ползва у нас за първи път. Тя третира повърхностите на самолета с UV-лъчи, което доубива всякакво наличие на вируса. 

И все пак маските на борда остават задължителни, както и дезинфекцията на всеки самолет преди и след полет.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да, ама пък когато минат количките с напитки и храна, всички свалят маските, за да ядат. А седят един до друг на по 40 см. Сигнализирай за неуместен коментар