Анкета: Европейците предпочитат Байдън да спечели изборите в САЩ

Голям процент оценяват управлението на Тръмп като отрицателно

15.10.2020 | 12:48 Редактор: Ралица Братанова
Анкета: Европейците предпочитат Байдън да спечели изборите в САЩ

Мнозинството от западноевропейците искат демократът Джо Байдън да спечели президентските избори в САЩ, а подкрепата за нов мандат на републиканския президент Доналд Тръмп изглежда е по-висока в Източна Европа, според скорошно проучване на YouGov. To e сред седем европейски държави – Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Дания и Швеция.

Десетки хиляди от тези страни бяха анкетирани за изборите в САЩ през ноември. Според анкетата, във Франция почти 2/3 от респондентите искат Байдън да спечели и 16% са за Тръмп.

Дания в голяма степен подкрепя Байдън с 80%, в сравнение с 6% за президента Тръмп. В Германия над 70% от анкетираните искат Байдън да спечели.

Президентът се представя най-добре в Италия, но дори тук 20%, които искат да той да получи втори мандат, са доста по-малко от 58%, които искат Байдън да спечели.

Във Великобритания обществеността иска Джо Байдън да спечели – 61%, на 13% за Доналд Тръмп, информира БГНЕС.

Тръмп има много по-голяма подкрепа в Източна Европа. Проучване на Pew през 2019 г. установи, че повече от половината поляци имат положителна нагласа към президента Тръмп, най-големият брой в Европа. Решението на Тръмп да увеличи броя на американските войски в Полша се оказа работещо.

Европейците смятат, че Тръмп е бил лош президент. За малко от тях Тръмп се е отличил като президент – само 5-15% го оценяват като "страхотен“ или „добър“ президент. Вместо това голям брой във всяка страна – от ниските от 61% в Италия до високите 82% в Дания – смятат, че той е бил "зле“ или "ужасен“.

Повечето европейци също смятат, че времето на управление на Тръмп е оказало отрицателно въздействие върху собствената им страна (50-69%) и върху света (68-84%). Значително количество дори смятат, че Тръмп е имал отрицателно въздействие лично върху себе си (27-44%).

Само 4-17% смятат, че президентът е оказал положително въздействие във всеки от тези аспекти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
жос
преди 3 години
По прости и глупави хора от живущите в западна Европа не съм виждал.Скоро ще има разпад ... Сигнализирай за неуместен коментар