ЕС е мобилизирал над 13 млрд. евро от началото на коронакризата

Европейските фондове предоставят помощ за справяне с негативните последици от пандемията върху икономиката

12.10.2020 | 20:50 Редактор: Георги Камарашев
ЕС е мобилизирал над 13 млрд. евро от началото на коронакризата

От началото на кризата Европейският съюз е мобилизирал над 13 млрд. евро в борбата с новия коронавирус, става ясно от първите резултати за изпълнението на CRII (Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса) и CRII+, разпространени от ЕК.

Двете програми дават възможност на страните от общността временно да повишат европейското съфинансиране и да използват средствата от европейските фондове за подкрепа на най-тежко засегнатите от Ковид-19 сектори. Инвестициите са направени чрез Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд на общността.

Европейските фондове предоставят помощ за националните, регионалните и местните общности срещу негативните последици от пандемията върху икономиката.

Малките и средните предприятия, здравеопазването и трудовият пазар са сред най-тежко засегнатите сектори на европейската икономика. Затова и основна част от инвестициите са безвъзмездни средства, заеми и персонализирани финансови инструменти за малкия и средния бизнес - 8,4 млрд. евро.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Bloomberg/Camilla Cerea

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК