Огънят в Нагорни Карабах отново е подновен, има загинали и ранени цивилни

Само часове след като беше постигнато хуманитарно примирие, ракетни удари разтърсиха азерския град Ганджа

12.10.2020 | 19:26 Редактор: Георги Камарашев

Хуманитарно примирие в Нагорни Карабах беше нарушено. Армения и Азербайджан подновиха ударите в спорния регион късно снощи. Припомняме - в петък външните министри на страните разговаряха в Москва и постигнаха споразумение за прекратяване на огъня, което обаче не издържа дълго.

Само часове след като беше постигнато хуманитарно примирие, ракетни удари разтърсиха азерския град Ганджа. При ударите загинаха и бяха ранени цивилни, а това сложи край на крехката мирна спогодба, постигната в Москва в петък. 

След нападението в Ганджа двете страни в конфликта побързаха да хвърлят взаимни обвинения за нарушаване на примирието. 

"Армения грубо наруши режима на прекратяване на огъня, подложи на ракетен обстрел мирни жители в град Гянджа" написа президентът на Азербайджан в Twitter. 

Впоследствие отново бяха нанесени удари по населени места в Нагорни Карабах, като най-тежки са сраженията в град Хадрут. А за анализаторите обаче конфликтът в региона, който е част от Азербайджан, но е населен с етнически албанци, е повече от териториален спор и се превръща в поредната точна на противопоставяне между Русия и Турция. 

Експертите посочват още, че са необходими много сериозни усилия от международната общност, за да се потуши напрежението в региона. От подновяването на въоръжените сблъсъци в района на 27 септември са загинали най-малко 500 души, включително повече от 60 цивилни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
dechev
преди 3 години
Терминът "етнически албанци" в този текст е принципно верен, но въвежда в заблуждение."А за анализаторите обаче конфликтът в региона, който е част от Азербайджан, но е населен с етнически албанци...." Сигнализирай за неуместен коментар