Германия предложила на ЕС санкции срещу Лукашенко

Според Хайко Маас насилието в Беларус продължава и ситуацията не се е подобрила 

12.10.2020 | 20:33 Редактор: Ивет Арабова
Германия предложила на ЕС санкции срещу Лукашенко

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че е предложил на колегите си от страните от ЕС да наложат санкции срещу президента на Беларус Александър Лукашенко, тъй като насилието в страната не намалява.

“Ще обсъдим Беларус. Трябва да признаем, че ситуацията не се е подобрила от последната среща: насилието продължава”, каза Маас, пристигайки за заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри. Изявлението му беше излъчено от пресслужбата на съвета.

Германският министър заяви, че насилието “идва от режима на Лукашенко”. “Както и преди се извършват арести на мирни демонстранти. Предложих да се стартира процеса на приемане на нов пакет санкции. Лукашенко също е сред лицата, срещу които трябва да бъдат наложени санкции", каза той.

ЕС публикува преди седмица в Официален вестник на Европейския съюз и по този начин въведе черен списък, който включва 44 представители на ръководството на Беларус, предава БГНЕС.

По-специално под санкциите попаднаха ръководителят на Министерството на вътрешните работи на републиката Юрий Караев и председателят на ЦИК Лидия Ермошина. Президентът на Беларус Александър Лукашенко не беше включен в списъка. 

Снимка: Bloomberg/Alex Kraus

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК