fallback

Навални обвини Кремъл за отравянето си, бил заплаха преди изборите

Руският опозиционер беше номиниран за Нобелова награда за мир

06.10.2020 | 14:39 Автор: Ивет Арабова

Алексей Навални с първо интервю, след като беше изписан от берлинската болница ''Шарите''. Критикът на Кремъл разказа за последствията от отравянето с "Новичок" и обвини руските власти за атаката срещу него.

Само две седмици, след като беше изписан от болницата, той събра достатъчно сили, за да даде двучасово интервю. В него опозиционерът посочва кой, според него, стои зад опита за покушение миналия месец.

"Моята версия е, че отравянето ми е дело на служители на Федерална служба за сигурност или на разузнавателните служби и е поръчано от Путин. Той е притеснен за своята власт и пари и в това няма съмнение", посочи той. 

По думите на Навални причината да стане мишена е, че властите са виждали в него сериозна заплаха за парламентарните избори догодина. 

Отявленият противник на президента Путин припадна по време на полет от Сибир до Москва. За кратко беше лекуван в Русия, след което беше транспортиран в Германия, където лекарите установиха, че е отровен с "Новичок". Навални споделя, че не знае как точно невро-паралитичното веществото е попаднало в организма му, но предполага, че може да го е докоснал.  

Кремъл обаче категорично отрича да има общо с атаката срещу Навални и на свой ред хвърли обвинения. Според руските власти опозиционерът работи с ЦРУ и изпълнява поръчки, които са в техен интерес. А на фона на взаимните престрелки - Алексей Навални беше номиниран за Нобеловата награда за мир.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback