Двойно повече руснаци одобряват Навални след отравянето

Случаят му привлече вниманието на цял свят

03.10.2020 | 10:04 Редактор: Искра Ангелова
Двойно повече руснаци одобряват Навални след отравянето

20% от руснаците одобряват критика на Кремъл Алексей Навали, сочи публикувано в петък допитване, цитирано от Ройтерс. Одобрението му е над два пъти по-високо в сравнение с година по-рано, но неодобрението на дейността му също отчита двоен ръст.

44-годишният Навални, който е яростен опонент на президента Владимир Путин, се почувства зле по време на вътрешен полет през август и беше транспортиран в берлинска болница. Германия твърди, че той е бил отровен с рядък невропаралитичен агент. Русия от своя страна заяви, че няма доказателства за отравяне на Навални.

Случаят му привлече вниманието на цял свят, както и на руснаците, а западни лидери поискаха обяснения от Кремъл за случилото се.

Според допитването на център "Левада", проведено в края на септември, 20% от анкетираните одобряват дейността на Навални, а 50 на сто не я одобряват. През 2019 г. одобрението му беше 9%, но и делът на хората, които не го одобряваха, беше по-нисък – 25%.

От руснаците, които са чули за отравянето на Навални, 55% са заявили, че не вярват това да е било нарочен акт, съобщава Investor.bg.

Миналия месец руската дипломатическа мисия в ЕС цитира предходно допитване, според което популярността на Навални била само 2%, и коментира, че нямало никакъв смисъл Москва да отравя политически опонент с толкова малка подкрепа.

"Това е все едно да кажат, че ако рейтингът му беше 20%, щяхме да го отровим", реагира тогава началникът на канцеларията на Навални Леонид Волков.

Тази седмица Кремъл обвини опозиционера, който обеща да се върне в Русия, че работи с ЦРУ, след като Навални заяви, че според него Путин стои зад предполагаемото отравяне.

"Проблемът за хората във властта е, че дискредитирането на Навални не означава автоматично някакво одобрение към руските власти. Това е невярна дихотомия – Путин или Навални. Мнозина не харесват нито единия, нито другия", коментира политолог от компанията R.Politik в Telegram.

Рейтингът на одобрение на Путин се стопи до 59% през април, достигайки 20-годишно дъно, но се е възстановил до 69% към петък, показва допитването на "Левада".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК