На фона на протест: ЕП обсъжда демонстрациите в България

В четвъртък предстои да бъде гласувана приетата на 1 октомври резолюция

05.10.2020 | 10:06 Редактор: Тодор Петров
На фона на протест: ЕП обсъжда демонстрациите в България

Евродепутатите обсъждат тази вечер върховенството на закона и основните права в България във връзка с протестите в страната и борбата с корупцията. Дебатът започва в 18 часа българско време.

Самата резолюция ще бъде гласувана в четвъртък. Миналата седмица в друга резолюция, приета с мнозинство в Комисията по правосъдие, България беше критикувана за съдебната реформа, отчетността на главния прокурор, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Днес сградата на европарламента осъмна с протест на български граждани с искане оставката на премиера Борисов и главния прокурор. Протестът ще продължи и следобед. Един от организаторите от Отровното трио - проф. Велислав Минеков, също се включи в недоволството в Брюксел.

До обсъжданията в ЕП се стигна след заседание на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи в края на август, дебати в същата комисия, посветени на резултатите от прилагането на механизма за сътрудничество и проверка в България в началото на септември.

В документа се казва, че в България има значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. Добавя се, че липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Новата министърка ще вземе ли отношение? Сигнализирай за неуместен коментар