Хайко Маас зове за нови санкции на ЕС срещу Русия

Според германския външен министър вече няма да има начин да се заобиколят санкциите

03.10.2020 | 17:15 Редактор: Георги Камарашев
Хайко Маас зове за нови санкции на ЕС срещу Русия

Германският външен министър Хайко Маас призова за нови санкции на Европейския съюз срещу Русия заради отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални с международно забранен нервен агент.

Навални излезе от кома, след като внезапно се разболя по време на полет в Сибир и беше откаран до Берлин за лечение. Германските лекари твърдят, че той е бил отровен с руския нервен агент Новичок, съобщава Ройтерс. 

Германия, Франция и други западни страни поискаха обяснение от Кремъл за отравянето на Навални. Русия заяви, че все още няма категорични доказателства, че той е бил отровен, и отрича да има участие в каквито и да било нападения срещу него.

"Убеден съм, че вече няма да има начин да се заобиколят санкциите", заяви Маас в интервю пред новинарския портал t-online в събота. "Санкциите винаги трябва да бъдат целенасочени и пропорционални. Но такова тежко нарушение на международната Конвенция за забрана на химическо оръжие не може да остане без отговор. По този въпрос сме единни в Европа", категоричен бе той.

В момента Германия е ротационен домакин на председателството на Съвета на ЕС. Лидерите на блока ще обсъдят реакцията и възможните санкции срещу Русия на следващата си среща на върха на 15-16 октомври.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК