Меркел: Ограниченията заради Ковид-19 ми навяха спомени за Източна Германия

Тя разсъждавала много върху детството и младостта си

02.10.2020 | 22:21 Редактор: Ивет Арабова
Меркел: Ограниченията заради Ковид-19 ми навяха спомени за Източна Германия

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че драстичните ограничения върху свободите на хората за ограничаване на коронавируса по-рано тази година са ѝ натежали, връщайки спомени от живота в Източна Германия, цитира думите ѝ AFP.

Говорейки в навечерието на 30-ата годишнина от обединението на Германия, Меркел заяви пред вестник RND, че е наясно с жертвите, които иска от германците, когато страната през март бе блокирана. "Че трябва да кажа на хората, че могат да бъдат на улицата само от едно домакинство или само на двама души едновременно, че не могат да се провеждат събития, че децата не могат да посещават родителите си в домовете за грижи - това бяха сериозни ограничения", посочи канцлерът, цитирана от "Фокус".

Дъщеря на пастор, израснала зад Желязната завеса в комунистическата Германска демократична република (ГДР), 66-годишната Меркел заяви, че е разсъждавала много върху детството и младостта си, когато е отправяла тези тежки призиви в ранните дни на пандемията. "Моят произход ме оформи“, каза тя, припомняйки "копнежа за свобода през живота в ГДР“.

Но ветеранът лидер, която като млада жена е отхвърлила предложението да информира секретната полиция ЩАЗИ, каза, че опитът ѝ в бивша Източна Германия също я е подготвил за трудни времена. "Научихме се да импровизираме и винаги се справяхме добре въпреки недостига на много неща. Това са умения, които са полезни и днес", отбеляза тя.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК