Меркел предупреди: По Коледа очаквам 19 200 заразени дневно

Според нея Европа не би имала сили да финансира втори голям пакет с помощи

29.09.2020 | 11:29 Редактор: Ивет Арабова
Меркел предупреди: По Коледа очаквам 19 200 заразени дневно

Броят на новите инфекции не бива да расте експоненциално, каза Ангела Меркел по време на видеоконференция с ръководството на ХДС. Ако случаите не спрат да растат, по Коледа в Германия ще има 19 200 новозаразени дневно, предупреди тя. Според нея трябва да се предприемат мерки за бързо ограничаване на пандемията. За тази цел трябва да се поставят съответни приоритети.

Какви мерки ще предприеме Германия?

Днес канцлерът ще обсъди с министър-председателите на германските провинции подходящи мерки срещу стремително растящия брой на новите инфекции. "Билд" цитира думи на Меркел, които очевидно показват и препоръчаните от нея приоритети: "Икономиката да остане в действие, училищата и детските градини - отворени, а футболните срещи засега са от второстепенно значение."

На срещата явно ще се обсъждат и мерки, свързани с провеждането на големите семейни тържества. Предвидено е например гостите да се регистрират предварително, за да може лесно да се издирват хората в случай на инфекция. Всички локални огнища на зараза следва да се контролират и ограничават много по-активно, отколкото досега, защото в противен случай по Коледа в Германия ще има същия брой зарази, като във Франция, е подчертала още Меркел. Тя е оценила сегашното бързо разпространение на инфекциите в Европа като много тревожно, особено с оглед на ситуацията, в която се намират икономиките. Според нея Европа не би имала сили да финансира втори голям пакет с помощи срещу пандемията.

В Германия през последните дни броят на новите инфекции се движеше постоянно около и над 2000 на ден. В Европа заразите растат най-силно във Франция и Испания, където има по над 10 000 нови случая дневно, предава "Дойче Веле".

Най-тежко засегнат е туристическият бранш

"Сегашната ситуация изисква от гражданите да взимат проблема с пандемията насериозно и да се ръководят от разума си", заяви правителственият говорител Щефен Зайберт. Той обърна внимание на нуждата да се носят маски и да се спазват правилата за дистанция. "Ако всички се съобразяват с това, през есента и зимата ще ни бъдат спестени доста неприятности", каза той.

Пандемията засяга много тежко някои части от икономиката, например туризма. Ресорните министри от ЕС днес обсъждат ситуацията на своя виртуална среща. Целта на всички е ограниченията за пътуване да бъдат намалени до необходимия минимум, без обаче да се правят компромиси със здравето на хората, заяви пълномощникът на германското правителство по въпросите на туризма Томас Барайс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
biemo
преди 3 години
Меркел е за Пенсия! Долу маските! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 3 години
Аха, и бабата е гушнала от корона-далаверата ...вече и датите са уточнили. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Голяма математичка ще излезе Меркелката Сигнализирай за неуместен коментар