Димитър Бечев: Няма драма във въшнополитическите отношения с Турция

Драмата е във вътрешните отношения на южната ни съседка, коментира директорът на българския клон на Европейския съвет за външна политика.

05.02.2014 | 22:20
Димитър Бечев:  Няма драма във въшнополитическите отношения с Турция

Новината за отменената визита на турския външен министър  Ахмет Давутоглу не е сигнал за драма във външнополитическите отношения. По-скоро е показателна за вътрешен проблем в самата Турция, коментира в ефира на Bulgaria On Air Димитър Бечев, директор на българския клон на Европейския съвет за външна политика. Той поясни, че информацията за отменената визита е разпространена от сайта „Заман”, свързан с ислямския духовник Фетхуллах Гюлен.

„По-всичко личи, че статията иска да внуши, че въпреки отравянето на Турция към Европа, след успешното посещение на Ердоган преди дни, а също и осъществената преди това визита  на Франсоа Оланд в Турция, че южната ни съседка има проблем с преките си съседи”, коментира Бечев.

Само преди ден стана ясно, че Турция започва криминално разследване за създаване на „паралелна държава”, инициирана от живеещия от 14 години в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, и основна цел- сваляне на правителството.  Ердоган вече обвини бившия си съюзник, че е част от корупционния скандал с близки до кабинета хора, засегнал страната през декември.

В Истанбул и Адана са заведени две предварителни разследвания, става още ясно от информацията на Ройтерс.

Също преди ден адвокатът на Гюлен Нурула Албайрак заяви, че клиентът му ще съди премиера Ердоган за 100 хиляди турски лири. Искът вече бил заведен в Анкара, а в  мотивите е посочено, че Фетхуллах Гюлен е жертва на „агресивна, поляризираща, провокативна, омразна и клеветническа реч” от страна на турския премиер. На това са подложени и неговите последователи от движението „Хизмет”.

В отношенията между Турция и България ключовият приоритет за страната ни е изграждането на интерконекторната връзка, коментира Бечев.

„Чухме за споразумение за доставки на втечнен газ от Катар, но без достъп до терминалите в Турция или може би Гърция няма как да се осъществи. Тук става въпрос за връзките север-юг”, коментира директорът на българския клон на Европейския съвет за външна политика.

Той подчерта, че в последно време турската страна обвързва интерконекторната връзка с изграждането на язовир „Тунджа”. От изграждането на язовира по-голям интерес има Турция, посочи Бечев, допълвайки че водното съоръжение е вариант за справяне с наводненията с южната ни съседка.  

Вижте какво още каза Бечев от видео файла.