Ковид-19: Нормалното никога няма да се върне, свиквайте

Тази теза защитават част от учените

30.09.2020 | 21:15 Редактор: Тодор Петров
Ковид-19: Нормалното никога няма да се върне, свиквайте

2020 година си отива, но е много вероятно да инфектира и 2021 г. Политици, звезди, семейства се успокояват с факта, че рано или късно всичко ще "се върне обратно към нормалното". Но експертите са на друго мнение - нормалното никога няма да се върне и колкото по-бързо се научим да живеем с тази мисъл, толкова по-добре за нашата психика.

"Политиците, които твърдят, че "нормалното" е точно зад ъгъла, заблуждават себе си и последователите си", казва Томас Дейвънпорт, професор по информационни технологии и мениджмънт в колежа "Бабсън" в Уелсли, Масачузетс.

"Тенденцията при хората да вярват, че промяната е временна и че бъдещето отново ще наподобява миналото, често се нарича "пристрастяване към нормалността". Онeзи, които трудно се адаптират към промяната, вярват че това, което те приемат като "нормално" ще се завърне и избягват да променят своите режими и перспективи. Тези, които отказват да носят маски, може би страдат именно от това - "пристрастяване към нормалността". Те приемат това като мимолетна мода, която не е нуждо да усвояват", разкрива Дейвънпорт пред CNN, пише dnes.bg.

"Когато ни се случват както добри, така и лоши неща, отначало изпитвате силни емоции", казва Соня Любомирски, изтъкнат професор по психология в Калифорнийския университет в Ривърсайд. 

"След това се приспособяваме и се връщаме към изходното ниво. Но това е много по-силно при положителни събития. Хората не се адаптират напълно към негативните промени в живота си. Може да се приспособим към носенето на маска като новата нормалност и след това да се адаптираме обратно към старата нормалност, в която тя вече не ни трябва. Ако това е истински навик, той ще продължи да съществува. Сега си мием ръцете по-често, без дори да се замисляме. Това е нещо, което определено ще остане завинаги с нас", обяснява тя.

Както всеки друг път, бъдещето ни вероятно ще започне да изглежда отново "нормално", колкото и различно всъщност да е то.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
24 rate up comment rate down comment 6
Ния
преди 3 години
По *** статия не бях чела, честно! Някои хора съвсем изтрещяха покрай вируса.Маските да си ги носи, който иска, не да се налагат на хората.Имам чувството,че живея във хорър филм.Страхувам се не от вируси и болести и смърт, а от ограничаване на свободата ми и човешките ми права, от лошотията, злобата и алчността.Цялата идея на този цирк е богатите да станат още по-богати, болните и възрастни да умрат,за да не тежат на системата, а останалото племе да си сложи маските и да работи за без пари. Сигнализирай за неуместен коментар
5
18 rate up comment rate down comment 3
Трол
преди 3 години
Защо всявате страх и тревожност у хората? Защо да не се върне нормалното? Дори да продължи още 1 или 2 години, ще отмине. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
Мишоци
преди 3 години
3
6 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Дрън дрън, та пляс. Ново нормално. ***, които се мъчат да ти оромиват мозъка. Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Абсолютно черногледство Сигнализирай за неуместен коментар
1
15 rate up comment rate down comment 4
НЕКОЙ
преди 3 години
Хайсиктир с тези щуротии. Нормалното не само ще се върне, но всички, които тормозиха хората ще бъдат бити, ама яко бити. Сигнализирай за неуместен коментар