Беларус затваря границите си с Литва, Полша и Украйна

Лукашенко е призовал народите на трите съседни държави да възпират политиците си и така да предотвратят война

17.09.2020 | 22:52 Редактор: Георги Камарашев
Беларус затваря границите си с Литва, Полша и Украйна

Беларус се вижда принудена да затвори границите си със съседните Литва, Полша и Украйна, съобщава ТАСС, като цитира президента Александър Лукашенко. Той е призовал народите на трите съседни на Беларус държави да възпират политиците си и така да предотвратят война.

По-рано Полша предложи създаването на европейски стабилизационен фонд за Беларус на стойност най-малко 1 млрд евро. Полският премиер Матеуш Моравиецки нарече фонда "нов план Маршал" и обяви, че той ще бъде официално представен пред Европейския съвет следващата седмица.

Създаването на стабилизационен фонд за Беларус вече има подкрепата на Чехия, Унгария, Словакия и Литва, обяви полският премиер Матеуш Моравецки, след подписването на обща декларация с министър-председателя на Литва Саулиус Сквернелис.

Фондът трябва да бъде значителен, защото трябва да позволи на беларуската икономика да се стабилизира, да отговори на очакванията на инвеститорите и да даде перспектива на Беларус. Затова на този етап сумата трябва да бъде поне 1 млрд. евро, информира БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК