ЕС не признава Лукашенко за легитимен президент на Беларус

Това съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел

15.09.2020 | 16:03 Редактор: Искра Ангелова
ЕС не признава Лукашенко за легитимен президент на Беларус

Александър Лукашенко не е легитимен президент на Беларус. Това съобщи днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от ТАСС.

"Смятаме изборите на 9 август за фалшифицирани. Не признаваме Лукашенко за легитимен президент на Беларус", заяви върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност в Европейския парламент.

При това първоначално, говорейки за Лукашенко, Борел се обърка и каза вместо Беларус – Украйна. След като бе поправен, ръководителят на европейската дипломация се извини.

Борел отбеляза многобройните арести след изборите, твърдите действия спрямо протестиращите и информира депутатите за задържането на всички членове на президиума на беларуския опозиционен Координационен съвет с изключение на Светлана Алексиевич. По неговите думи ЕС вижда изход от кризата единствено в организирането на политически диалог между властите и "обществото". Мисия за наблюдение на ОССЕ би могла да помогне за започване на такъв диалог.

"Въпреки това не успяхме да се свържем с беларуските власти на никое ниво", каза той.

Освен това Борел заяви, че Русия продължава да увеличава поддръжката за Александър Лукашенко. В същото време той потвърди подкрепата на ЕС за гражданското общество в Беларус и също така припомни, че работата по санкциите срещу белоруските служители е към своя завършек. По неговите думи, те ще бъдат въведени в близко бъдеще.

В същото време ръководителят на европейската дипломация заяви, че ЕС е направил преглед на отношенията с Минск. Идентифицират се областите, в които контактите могат да бъдат прекратени или намалени, както и областите, в които Брюксел, напротив, може да засили контактите в подкрепа на хората и гражданското общество с цел "изграждане на демокрация в Беларус".

Нека припомним, че след президентските избори в Беларус на 9 август в страната започнаха масови протести. В първите дни те бяха брутално потиснати от силите за сигурност. В резултат на това бяха задържани над 6,7 хиляди души, стотици бяха ранени и четирима загинаха. Страните от ЕС осъдиха действията на официален Минск и призоваха властите в републиката към диалог с опозицията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК