Кога ще бъде готова ваксината срещу коронавирус?

Над 170 кандидат-ваксини сега се проследяват от Световната здравна организация

16.09.2020 | 13:32 Редактор: Георги Камарашев
Кога ще бъде готова ваксината срещу коронавирус?

Изследователи от цял свят се надпреварват да разработят ваксина срещу Ковид-19, като над 170 кандидат-ваксини сега се проследяват от Световната здравна организация, предава The Guardian.

Обикновено ваксините изискват години на изпитване и допълнително време за производство, но учените се надяват да разработят коронавирусна ваксина в рамките на 12 до 18 месеца.

Медикаментите имитират вируса - или част от него - стимулирайки имунната система да развива антитела. Те трябва да следват по-високи стандарти за безопасност от другите лекарства, защото се дават на милиони здрави хора.

Как се тестват самите ваксини?

В предварителния етап на тестване изследователите дават ваксината на животни, за да видят дали тя предизвиква имунен отговор.

Във фаза 1 на клиничните проучвания тя се дава на малка група хора, за да се определи дали е безопасна и да се научи повече за провокирания имунен отговор.

Във фаза 2 ваксината се дава на стотици хора, за да могат учените да научат повече за нейната безопасност и правилна дозировка.

Във фаза 3 хиляди хора изпробват новия продукт, за да се потвърди неговата безопасност - включително редки нежелани реакции и ефективност. Тези проучвания включват и контролна група, която получава плацебо.

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК