Председателят на ЕК призова за Европейски здравен съюз

Фон дер Лайен засегна пандемията, климата и напрежението в Общността

16.09.2020 | 13:14 Редактор: Георги Камарашев

Първа реч на Урсула фон дер Лайен за състоянието на съюза пред Европейския парламент.

Председателят на Европейската комисия говори пред депутатите в Брюксел и в едночасово обръщение засегна проблеми като пандемията, миграционните кризи, климата и напрежението в част от страните от Общността.

Нестихващата световна пандемия от Ковид-19 стана основополагащ елемент в речта на председателя на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен изтъкна нуждата от единство в борбата с вируса и глобални уроци, които всички държави трябва да научат.

"Видяхме колко е уязвима нашата система и нашите ценности. Сега е време Европа да тръгне напред. Трябва да се изправим срещу тази пандемия, през последните 6 месеца нашите здравни системи и медици направиха чудеса. За мен е пределно ясно – трябва да създадем европейски здравен съюз. Затова предложих да се увеличат инвестициите, и съм щастлива, че този парламент ги одобри", коментира председателят на Европейската комисия.  

А за съвместната борба с коронавируса през следващата година председателят на еврокомисията ще свика глобална здравна среща на високо равнище в Италия. Сред призивите в речта на Фон дер Лайен е да бъдат загърбени личните стремежи на световните лидери в изобретяването на ваксина срещу заразата.

"Ваксиналният национализъм поставя животи в опасност, а сътрудничеството в разработването на ваксини ги спасява. Пред тази обхванала света криза някои избират да се капсулират. Откриването на ваксина не е достатъчно. Трябва да следим за това гражданите на Европа и на целия свят да имат достъп до нея. Никой от нас няма да е в безопасност, докато всички не бъдем в безопасност", допълни още Фон дер Лайен.

Сред основните теми, които председателят на комисията засегна, са санкционния режим в Общността, който според нея може да бъде създаден по аналог с американския закон "Магнитски".

Европейските наказания трябва да бъдат решавани с квалифицирано мнозинство на страните членки, а не с пълно единодушие както е към момента, смята Урсула фон дер Лайен.  

"Дали в Хонконг, Москва или Минск, ЕС трябва да има позиция и искам да заявя ясно, че ЕС е на страната на хората в Беларус. Гражданите на Беларус не са пионки на нечия шахматна дъска", посочи още тя.

Освен към Беларус, Фон дер Лайен насочи поглед и към Турция, и отправи предупреждение да не прави опити да заплашва съседите си в хода на проучванията за газови находища в Източното Средиземноморие.

Шансовете за сключване на сделка с Острова след Брекзит тя определи като намаляващи.

Сред приоритетите на съюза Фон дер Лайен очерта и намаляването на вредните емисии във въздуха до 55% след 10 години, както и справяне с езика на омразата и расизма.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Прави впечатление, че управленския "елит" масово не носи маски вкл. и у нас, но за сметка на това имаме затягане на мерките срещу хората в цяла Европа и по света и отнемане на права, да не би някакъв нов ред да е това... Сигнализирай за неуместен коментар