ЕК следи протестите в България, мониторингът може да отпадне

Вера Йоурова посочи, че е важен въпросът с борбата с корупцията у нас

10.09.2020 | 14:25 Редактор: Виктория Гетова

В една от най-важните комисии на Европейския парламент заместник-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова заяви, че Брюксел следи протестите у нас. 

"Комисията продължава да следи отблизо политическата ситуация и протестите в България. Ние винаги сме се застъпвали за правото на мирни протести. Конституционните промени трябва да са обект на широк дебат, за да се постигнат консенсус у механизми за проверка и възпиране, и да се вземат предвид препоръките на Венецианската комисия", каза Йоурова.

Тя заяви, че действията на силите на реда трябва да са пропорционални. И допълни, че Европейската комисия няма правомощия да се меси във вътрешните работи на страните-членки. Но към нея полетяха и критики. 

"Или сте некомпетентни, или сте подчинени на Борисов", заяви евродепутатът от Радикалната левица Клеър Дейли.

А отговорът на заместник-председателят на Европейската комисия беше, че си върши работата в условията на пълна прозрачност. 

Заседанието на комисията започна с дебат по темата за свободата на медиите, в която част бе обсъдено и насилие от страна на полицията към журналисти. Йоурова представи и актуалното състояние на механизма за сътрудничество и проверка. Той засяга както България, така и Румъния.

"Протестите показват, че в българското общество се водят оживени дебати. Те показват също така, че че гражданите отдават голямо значение на независима и ефективна съдебна система. Конституционните реформи би трябвало да са предмет на широк дебат. Необходимо е време, за да се постигне широк консенсус и да се изработят механизми на проверка и възпиране", обясни Йоурова.

Стана ясно само, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия хоризонтален механизъм, който включва и свободата на медиите. А България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта. 

"За мен би било преждевременно да дам дата на този етап. Трябва да проследим развоя на събитията в България и да се убедим, че няма да има обрат по напредъка, който се базира на оценката от януари 2017 г. Сега усилията ни са насочени към новия механизъм за върховенството на закона, чрез който Комисията ще продължи да работи с България, както и с другите страни-членки", коментира още Йоурова.

Изслушването в комисията, по-известна като Либе, беше предшествано от закрито заседание в Мониторинговата група за върховенството на закона, на което неофициално са били отправени остри критики към София.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 3 години
Маджарският Борисов и той подскочи като ударен от ел.ток. Много дълъг затвор ви чака, "величията" на най корумпираните държави в Европа! Вера, вярва в това което говори! Сигнализирай за неуместен коментар