Хъркащите хора са 3 пъти по-застрашени да умрат от Ковид-19

В САЩ страдащите от сънна апнея са 22 милиона

16.09.2020 | 06:30 Редактор: Ивет Арабова
Хъркащите хора са 3 пъти по-застрашени да умрат от Ковид-19

Хъркащите хора са изложени на три пъти по-висок риск от смърт при заболяване от Ковид-19, установи проучване, цитирано от в. "Дейли мейл". Учени от университета в Уорик са анализирали 18 медицински изследвания на връзката между коронавируса и обструктивната сънна апнея.

Пациентите, страдащи от увреждането, което предизвиква хъркане и задавяне, когато мускулите на гърлото временно са отпуснати и блокират дихателните пътища по време на сън, са изложени на значително по-голям риск при Ковид-19.

Около 1,5 милиона души страдат от сънна апнея в Обединеното кралство. Около 85 процента от случаите остават недиагностицирани. В САЩ страдащите от това заболяване наброяват 22 милиона.

Екипът на д-р Мишел Милър изтъква, че обструктивната сънна апнея е свързана и с други заболявания, като затлъстяването, което също е рисков фактор за смъртност при Ковид-19, предава БНР.

Милър предупреждава хората с апнея да са особено предпазливи, за да не бъдат заразени от новия коронавирус. Те трябва особено стриктно да спазват социална дистанция, да носят предпазни маски и незабавно да се подложат на тестове при първи симптоми на коронаинфекцията.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 4 месеца
Що за глупост?! Всеки хърка Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
За такива статии трябва да се носи правна отговорност! Сигнализирай за неуместен коментар