САЩ отказват внос на определени продукти от Китай заради "принудителен труд"

Сред забранените артикули са памук, компютърни компоненти и някои текстилни изделия

14.09.2020 | 23:00 Редактор: Георги Камарашев
САЩ отказват внос на определени продукти от Китай заради

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ забрани в понеделник вноса на някои продукти от китайската провинция Синцзян (уйгурския автономен регион) поради "проблеми с принудителния труд" в този регион на Китай.

Сред артикулите, за които митническите власти са инструктирани да откажат внос, са памук, компютърни компоненти и някои текстилни изделия от конкретни юридически лица, съобщава Ройтерс.

"Днешните заповеди за забрана на вноса изпращат ясно послание към международната общност, че няма да толерираме незаконните, нехуманни и експлоататорски практики на принудителен труд сред американските доставчици", заяви Марк Морган, изпълняващ длъжността комисар на Американската митническа и гранична защита.

През миналата седмица Вашингтон получи обвинения от страна на Пекин, че възнамерява да блокира вноса на памук и други продукти с цел дестабилизиране на икономиката в региона Синцзян.

[sc: relatedarticles ids:203478 /Междувременно американските граждани бяха посъветвани от властите "да преосмислят" пътуванията си до Хонконг и Китай, информира БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК