ЕС и Китай подписаха споразумение за защита на имената на редица храни

Китай е бил третият по големина пазар за износ на селскостопански стоки и храни от ЕС през 2019 г.

14.09.2020 | 21:25 Редактор: Юлия Христова
ЕС и Китай подписаха споразумение за защита на имената на редица храни

ЕС и Китай подписаха днес споразумение за взаимна защита на наименованията за произход и защитените географски указания на широк спектър храни, предаде Ройтерс.

Двете страни се ангажират да защитават срещу фалшифициране наименованията на по 100 европейски и китайски храни. Това означава например, че Китай няма да позволява под наименование "шампанско" да се продава пенливо вино освен произведеното във френския регион Шампан.

Споразумението обхваща също така испанското вино кава, ирландско уиски, гръцко сирене фета и пармска шунка, макар за някои сирена да е предвиден преходен период.

Китай е бил третият по големина пазар за износ на селскостопански стоки и храни от ЕС през 2019 г., с обща стойност на експорта в сектора от близо 14,5 млрд. евро.

Споразумението е значителна победа за ЕС, тъй като производители от Австралия и Нова Зеландия вече няма да могат да използват защитените наименования за стоките, които изнасят за Китай.

По-късно днес ще се проведе виртуална среща на върха между ЕС и Китай по по-проблемни теми като борба с климатичните промени и инвестициите, пише "Монитор".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК