Новите правила на "Оскарите" - ще задушат ли изкуството?

Най-престижните кино отличия вече ще се раздават приоритетно на филми с полово, религиозно и расово разнообразие

14.09.2020 | 20:51 Редактор: Георги Камарашев

Новината за новите правила на "Оскарите" предизвика разнопосочни реакции в цял свят. Най-престижните кино отличия вече ще се раздават приоритетно на филми с полово, религиозно и расово разнообразие.

Росица Траянова е режисьор. Чрез филмите си тя насочва вниманието към проблеми, които другите често игнорират, като дискриминацията и насилието върху жени. Посветила е и 2 филма на ЛГБТ обществото. Не крие, че тя самата е част от него. 

Според новите правила за най-престижните кино награди, с предимство ще бъдат филмите с участието на транссексуални, хора от азиатски произход, чернокожи, както и хора с физически увеждания. Според правилата трябва да има поне един такъв актьор в главна или значима поддържаща роля, както и най-малко 30% от всички актьори във второстепенни роли.

Кинокритикът Благой Иванов смята, че новите правила ще задушат изкуството.

"Най-големият проблем е, че изкуството пада в жертва на това нещо, защото в момента, в който създаваш изкуство по такива строги правила, то компрометира самия замисъл на въпросното произведение, което и да е то", каза Иванов.

Росица Траянова и Благой Иванов смятат, че място за различни истории в изкуството има, но не и ограничения. 

"От една страна е добре да говорим за теми, които малко или много се избягват днес. От друга страна, специално за ЛГБТ обществпото смятам, че вече има доста казано, доста направено. и все пак винаги има какво още да се покаже", обясни Траянова.

Новите правила влизат официално в сила през 2024 г. Още от догодина обаче кандидатите за златната статуетка ще трябва да представят конфиденциален доклад за наличието на разнообразие сред актьорите и екипа. 

Следващата церемония през 2021 г. ще бъде последната преди новите стандарти да влязат в сила.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК