Абдуллах Гюл трупа точки от корупционния скандал в Турция

Премиерът Реджеп Ердоган вижда конспирация срещу него в действията на полицията и правосъдието.

10.01.2014 | 18:36
Абдуллах Гюл  трупа точки от корупционния скандал в Турция

AFP излезе с обширен коментар относно неясната политическа ситуация в Турция, след провелата се мащабна акция срещу корупцията, приключила с масови арести и оставки на висши политици. Според френската медия турският президент Абдуллах Гюл  печели от политико-финансовия скандал, който разтърсва правителството, защото това даде възможност да изпъкнат разликите с премиера Реджеп Ердоган с оглед на предстоящите след 8 месеца президентски избори в страната.
Докато Ердоган се отдава на продължителни речи със злостни нападки срещу враговете от всички цветове, обвинявайки ги, че искат кожата му и дестабилизиране на страната, Гюл излиза от резервираността си само, за да апелира към спокойствие и единство.

Реакциите на арестите на близки до управляващите личности не правят изключение от сценария.

Премиерът остро заклеймява „конспирацията“ срещу него в действията на полицията и правосъдието. По думите му това е "държава в държавата".

Държавният глава напротив- с типично спокойния си глас подчертава, че  корупцията "не може да бъде и няма да бъде потушена".

През 2001 Гюл и Ердоган създадоха „Партията на справедливостта и развитието“. Пътищата им започват да се отклоняват след сядането на държавния глава на президентския стол.

Експерти дори виждат вече директна надпревара между двамата.

Корупционният скандал обаче се е превърнал в предимство за Гюл, смятат повечето анализатори. Преднината според тях ще се увеличи, ако проблемите около Ердоган се задълбочат.