Ню Йорк подготвя програма за защита от природни бедствия

Предвижда се за проекта да бъдат отделени 16 млн. долара

08.01.2014 | 10:39
Ню Йорк подготвя програма за защита от природни бедствия

Властите в щата Ню Йорк планират да отделят 16 млрд. долара през следващите години, за да създадат инфраструктура за защита от природни катаклизми. Новината обяви губернаторът Андрю Куомо след срещата си с американския вицепрезидент Джо Байдън.

Междувременното в половината американски щати и днес температурите остават под нулата. Около две трети от населението на САЩ се оказа в зоната на действие на циклона, който донесе рекордни студове в страната.

Лошото време провокира властите отвъд Океана да потърсят различни начини за справяне с предизвикателствата, до които доведоха метеорологичните условия. 

Куомо и Байдън обсъдиха специално разработения план, който ще помогне на щата да се защитава от урагани и други природни явления, които могат да доведат до огромни щети. Планът е да се създадат повече метеорологични станции. Така от 27 те ще станат 125. Предвижда се и укрепване на конструкциите на 100 моста и около 500 тунела на метрото в Ню Йорк.

Жертвите на лошото време в САЩ вече са 16. Според властите повечето от тях са починали от измръзване, а друга част при пътни произшествия.

На Хаваите тази нощ температурите паднаха под нулата. Транспортният хаос продължава. Затворени са училища, отменени са хиляди полети, а влаковете на много места са спрени.

По данни на Bloomberg в 18:45 ч. нюйоркско време отменените полети в САЩ са били 2610. Amtrak пък е спрял 33 влака от и за Чикаго. Не са осъществени и пътувания от Ню Йорк до Бостън, както и по други маршрути.

Повече от 30 000 души са без ток. Според икономисти лошото време застрашава съществуването на стотици ферми, тъй като те трябва да търсят свежи капитали, за да покрият евентуалните щети по животните и реколтата.

Цените на газа пък достигнаха рекордно ниво.