ЕС осъди намерението на Сърбия и Косово да преместят посолствата си в Йерусалим

Според анализаторите замесването на свещения град в сръбско-косовския конфликт е част от предизборната игра на Тръмп

08.09.2020 | 20:05 Редактор: Георги Камарашев

Европейският съюз реагира остро на намерението на Сърбия и Косово да преместят израелските си посолства от Тел Авив в Йерусалим. Според Брюксел решението поставя на карта надеждите на двете страни за членство в общността.

Позицията на Брюксел за статута на Йерусалим е категорична - това е въпрос, който трябва да бъде разрешен между Палестина и Израел. А бъдещите кандидати за членство в Европейския съюз, като Сърбия, трябва да се съобразяват с външнополитическия курс на общността. 

Новината, че Прищина и Белград са поели ангажимент да преместят посолствата си от Тел Авив в Йерусалим, дойде след срещата на сръбския президент Александър Вучич и премиера на Косово Авдула Хоти в Белия дом. Там с посредничеството на американския президент Доналд Тръмп, двамата лидери подписаха cпoрaзумeния за нормализиране на икономическите отношения, в които обаче влезе и въпросът за Йерусалим.

Според анализаторите замесването на свещения град в сръбско-косовския конфликт е част от предизборната игра на Тръмп.  

Самият американски президент определи изхода от разговорите в Овалния кабинет като исторически. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху също приветства заявката за преместването на посолствата. Той благодари на Александър Вучич.

Междувременно президентът на Косово Хашим Тачи проведе разговор по телефона с президента на Турция Реджеп Ердоган, опитвайки се да успокои недоволството на Анкара и страните от Арабската лига.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК