Турция разполага танкове по границата с Гърция

Военната техника ще бъде транспортирана с влак

06.09.2020 | 12:20 Редактор: Искра Ангелова
Турция разполага танкове по границата с Гърция

Анкара прехвърля танкове до гръцката граница на фона на напрежението в Средиземно море. Това съобщи турската агенция Ihlas, цитирана от TACC.

Според информацията влекачи с 40 танка са напуснали района на Рейханлъ в провинция Хатай на границата със Сирия. Военната техника ще бъде транспортирана с влак до западната провинция Одрин на границата с Гърция.

Засега не се привежда информация дали става дума за военно учение или танковете се предислоцират по друга причина, предава "Фокус".

На 6 август външните министри на Гърция и Египет подписаха споразумение за разграничаване на морските зони в Средиземно море. Документът вече е ратифициран от парламентите на двете страни.

Според Атина споразумението с Египет гарантира правото на гръцките острови на морски шелф и изключителната икономическа зона (ИИЗ). Анкара заяви, че не признава документа и изпрати своя изследователски кораб "Оруч Рейс", придружен от група военни кораби за сеизмични проучвания на гръцкия шелф край остров Кастелоризо. В отговор Гърция приведе въоръжените си сили в бойна готовност и обяви, че ще защитава своите суверенни права.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК