Русия ще проведе две учения в Източното Средиземноморие

За това съобщават военноморските сили на Турция

03.09.2020 | 21:59 Редактор: Георги Камарашев
Русия ще проведе две учения в Източното Средиземноморие

Русия ще проведе две военноморски учения в Източното Средиземноморие в началото на следващата седмица, съобщават военноморските сили на Турция, цитирани от Bloomberg. Този ход може да подсили ескалиращите търкания в богатия на въглеводороди регион, допълва информационната агенция.

Руските военни кораби ще проведат учения за стрелба в периода 8-22 септември и 17-25 септември, съобщава се на сайта на турските военноморски сили.

В съобщението има призив към Москва да не пречи на сеизмичните проучвания на турски изследователски кораби южно от гръцкия остров Кастелоризо и край кипърския полуостров Карпас.

Говорителят на руския флот Игор Дигало не отговори веднага на исканията за коментар. Игор Коротченко, ръководител на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие в Москва, заяви, че ученията са демонстрация на сила на Русия срещу НАТО, а не опит за подкрепа на Турция.

"Имаме силни икономически и отбранителни връзки с Турция, но нашата политика е да избягваме подкрепата на която и да е от страните в този спор", коментира той по телефона. 

Турция и НАТО също са в конфликт, след като Анкара купи руската система за противоракетна отбрана С-400. Турция е в противоречие и с Европейския съюз по отношение на териториалните спорове с членките на блока Гърция и Кипър.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК