До 10 години китайската армия може да задмине американската

Броят на наземните междуконтинентални балистични ракети ще нарасне до 200 през следващите 5 години

02.09.2020 | 23:17 Редактор: Георги Камарашев
До 10 години китайската армия може да задмине американската

Китай полага усилия да увеличи най-малко два пъти ядрения си арсенал през следващото десетилетие и армията на страната вече се е изравнила и дори задминала американската в някои сфери, сочи доклад на Пентагона, цитиран от CNN.

Докладът посочва, че Пекин е направил "големи крачки" в сферите на корабостроене, развитието на балистични и крилати ракети и интегрирането на противовъздушни отбранителни системи.

Публикуването на доклада, разкриващ военните възможности на Китай, идва на фона на нарастващо напрежение между Вашингтон и Пекин по редица въпроси, включително китайските военни действия в Южнокитайско море и американската подкрепа за независимостта на Тайван. Публикуването на доклада идва в навечерието на президентските избори в САЩ, тъй като президентът Тръмп се стреми да направи риториката си към Китай все по-агресивна. 

"През следващото десетилетие китайският ядрен арсенал, който се оценява в момента на под 200 бойни глави, се очаква поне да се удвои, вследствие на военната експанзия на Китай", гласи доклада, като посочва, че броят на наземните междуконтинентални балистични ракети, които са "способни да застрашат САЩ ще нарасне до 200 през следващите пет години".

"Китайските ядрени сили ще еволюират значително през следващото десетилетие, тъй като страната модернизира, диверсифицира, и увеличава броя на наземните, водни и въздушни ядрени инсталации", пише още в доклада, добавяйки, че "Китай преследва ядрена триада с развитието на балистичните ракети и подобрявайки наземните и водни инсталации". 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК