Ердоган: Турската борба за независимост и бъдеще продължава и днес

Държавният глава заяви това в послание по повод Деня на победата

30.08.2020 | 16:20 Редактор: Георги Камарашев
Ердоган: Турската борба за независимост и бъдеще продължава и днес

Турция отбелязва днес 98 години от решаващата битка при Думлъпънар срещу гръцките сили във войната за независимост, в момент когато заплахата от нов конфликт с Атина нараства в Източно Средиземно море, предаде АП.

"Турската борба за независимост и бъдеще продължава и днес", заяви турският държавен глава Реджеп Ердоган в послание по повод Деня на победата.

"Абсолютно не е съвпадение това, че тези, които искат да ни изключат от Източното Средиземноморие, са същите завоеватели като онези, които се опитваха да нахлуят в нашето отечество преди един век", каза още президентът.

През последните седмици и турски, и гръцки военни сили организираха морски учения в райони между Кипър и гръцкия остров Крит. Конфронтацията възникна, когато Турция изпрати проучвателен кораб, съпроводен от военни кораби, да търси запаси от газ и петрол.

Гърция твърди, че водите са част от нейния континентален шелф и поиска подкрепа от ЕС, който осъди незаконните действия на Турция и предупреди за потенциални санкции срещу Анкара.

Турция пък твърди, че Гърция и други страни отнемат нейните права да проучва за енергийни ресурси в Средиземно море.

"Никой не трябва да има каквито и да било съмнения за нашата решителност по този въпрос и нашата непоклатима вяра в победата", категоричен бе Ердоган.

По програма държавният глава трябва да посети мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк в Анкара по-късно днес, предаде Dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
?
преди 3 години
Борба за независимост? Турция? След всички поробени и смачкани народи от Османската империя? Този нормален ли е? Сигнализирай за неуместен коментар