Меркел: Отравянето на Навални не е свързано със "Северен поток 2"

"Германия ще проведе разследване и ще направим всичко възможно да сплоти цяла Европа", заяви тя

28.08.2020 | 16:23 Редактор: Искра Ангелова
Меркел: Отравянето на Навални не е свързано със

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в петък, че газопроводът "Северен поток 2" е икономически проект и че трябва да се гледа на него отделно от политическите въпроси. Тя все пак призна, че има "политически аспект", но заяви, че Германия ще продължи да се застъпва за тръбопровода като начинание, което "обединява Русия и Европа", съобщава Ройтерс.

На годишната си пресконференция Меркел заяви, че инцидентът, свързан с отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, е "чувствителен въпрос", но че би било погрешно да се свързва със "Северен поток 2". Тя увери, че Германия ще проведе разследване и "ще направим всичко възможно да сплоти цяла Европа", ако разследването докаже неправомерни действия от страна на руската държава.

Коментирайки коронавирусната пандемия, Меркел отбеляза, че тя вероятно ще се влоши през следващите месеци и че животът няма да се върне към нормалното, докато не бъде раразработена ваксина срещу Ковид-19, съобщава БНР.

Въпреки че Германия няма да изплати изцяло дълга, натрупа поради мерките за компенсиране на икономическото въздействие на вируса до 2058 година, тези стимули бяха от съществено значение, тъй като икономиката не можеше да бъде спряна, посочи тя, предаде Ройтерс.

В отговор на пандемията, нейното правителство също така ще работи в дух на социално сближаване, каза тя, като призова гражданите да не престават да се пазят от коронавируса. "Това е сериозен въпрос и трябва да продължите да го приемате сериозно“, каза Меркел на годината си пресконференция.

Междувременно Европейската комисия работи по подписване на допълнителни договори с фармацевтични компании за осигуряване на ваксини срещу Ковид-19, отбеляза тя.

Тъй като никоя от многото ваксини в процес на разработка по света все още не е преминала през изпитвания та във "Фаза 3", Европейската комисия направи 336 милиона евро депозит в британския производител на лекарства AstraZeneca, за да осигури поне 300 милиона дози от потенциалната Covid-ваксина на компанията, напомня Ройтерс.

"Такива допълнителни договори са в процес на разработка“, каза Меркел.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много се компроментираха германците и се чудят как да излезат сухи от водата. Сигнализирай за неуместен коментар