Хайко Маас: Малка искра между Гърция и Турция може да доведе до катастрофа

Предвижда се външните министри на ЕС да се срещнат в Берлин на 27 и 28 август и да обсъдят въпроса

25.08.2020 | 20:38 Редактор: Георги Камарашев
Хайко Маас: Малка искра между Гърция и Турция може да доведе до катастрофа

Германия призова във вторник Гърция и Турция да разрешат чрез диалог спора си относно енергийните ресурси в източната част на Средиземно море, предупреждавайки за риска от военна интервенция, съобщава Ройтерс.

Германският външен министър Хайко Маас, който беше на официално посещение в Атина и се очаква също така да посети Анкара по-късно днес, заяви, че Германия и нейните партньори от ЕС застават редом с членката на Европейския съюз - Гърция.

"Сегашната ситуация в Източното Средиземноморие е еквивалентна на игра с огъня", каза Хайко Маас, след като се срещна с гръцкия си колега Никос Дендиас в Атина. "Всяка малка искра може да доведе до катастрофа", подчерта висшият дипломат.

Напрежението се повиши, след разполагането от страна на Турция на свой кораб за проучване "Оруч Рейс" във водите, за които претендира Анкара, но Атина определи този ход като незаконен.

В неделя Турция издаде указа, известен като Navtex, за удължаване на операциите на кораба до 27 август. От своя страна Гърция издаде свой указ, че ще проведе военни учения в същия район, край гръцкия остров Крит.

След като се срещна с Маас, гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Гърция иска да разговаря с Турция, но няма да го направи "под заплаха" и страната е готова да защити суверенните си права.

Дипломатът допълни, че спорът за Източното Средиземноморие не е само двустранен въпрос, а въпрос за целия Европейски съюз. "Засяга европейското семейство като цяло, засяга суверенните права на ЕС, неговата сигурност", каза още Дендиас.

Предвижда се външните министри на ЕС да се срещнат в Берлин на 27 и 28 август и да обсъдят въпроса, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК