САЩ: Ким Чен Ун има запаси от биологично оръжие, готово да убие хиляди

Доклад сочи, че в Северна Корея има около 60 ядрени бомби

22.08.2020 | 09:39 Редактор: Искра Ангелова
САЩ: Ким Чен Ун има запаси от биологично оръжие, готово да убие хиляди

Американски военен доклад твърди, че в Северна Корея има около 60 ядрени бомби и 5 000 тона химическо оръжие.

В доклад, озаглавен "Севернокорейската тактика", американската армия заяви, че е малко вероятно страната да се откаже от запасите си. А причината, според доклада, е, че ще ги използва срещу страните, които търсят промяна на режима.

В американския документ пише още, че комунистическата държава има възможност за производство на 6 нови оръжия всяка година, а до края на тази година най-вероятно ще се сдобият с още 100 ядрени бомби.

"КНДР търси ядрени оръжия, защото лидерите ѝ смятат, че заплахата от ядрена атака ще попречи на други държави да искат промяна на режима", се казва в доклада.

korea

Американската армия твърди, че Северна Корея е третата държава по износ на химическо оръжие в света - между 2500 и 5000 тона. Според САЩ е много възможно в конфликтна ситуация режимът на Ким Чен Ун да използва химически артилерийски снаряди, информира "Дейли Мейл".

САЩ също така са загрижени, че севернокорейският лидер има запаси от биологично оръжие. Конкретно те посочват антракс и едра шарка, и отбелязват, че ако някое от тях бъде прикрепено към ракета и изстреляно в Сеул, само 1 кг. антракс може да убие 50 000 души.

Американският доклад добавя също, че Северна Корея е готова и за кибервойна, работейки с над 6 000 хакера, много от които са базирани в чужбина.

"Ким Чен Ун има възможност да достига до целеви компютри навсякъде по света, достатъчно е те да са свързани с интернет", пишат американците.

Северна Корея продължава да развива своите ядрени способности - въпреки прекъсването на тестовете, което беше договорено от Ким Чен Ун и Доналд Тръмп.

Твърди се също, че северът е изпробвал термоядрена бомба, която е била толкова мощна, че е причинила частично срутване на планина.

Снимки: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК