American Airlines и US Airways официално оформиха най-голяма авиокомпания в света

Сливането преди това беше блокирано от Министерството на правосъдието в САЩ заради опасения за конкуренцията в сектора

10.12.2013 | 11:19
American Airlines и US Airways официално оформиха най-голяма авиокомпания в света

American Airlines и US Airways завършиха своето дългоочаквано сливане, което доведе до създаването на най-голямата авиокомпания в света, съобщава BBC.

Акциите на новата компания поскъпнаха, след като дебютираха на Nasdaq под борсовия символ AAL.Hidden Field

Сливането преди това беше блокирано от Министерството на правосъдието в САЩ заради опасения за конкуренцията в сектора.

„Ние ще вземем най-доброто от US Airways и American Airlines, за да създадем страхотен конкурент на пазара“, обяви новият шеф на компанията Дъг Паркър, който преди това стоеше начело на US Airways. Той подчерта, че екипите с нетърпение очакват интегрирането на двете компании, така че да бъдат реализирани значителните ползи от сливането.

Според компаниите сделката ще им спести повече от 1 млрд. долара.

Новата авиокомпания, която ще се казва American Airlines, ще осигури близо 6700 полета дневно до повече от 330 дестинации в над 50 страни. Служителите ѝ пък ще са над 100 000.

И двете сливащи се авиокомпании се съгласиха да се откажат от няколкостотин слота на летищата в САЩ. Те са предназначени за нискотарифните превозвачи като JetBlue и Southwest Airlines. По този начин цените за потребителите ще бъдат поддържани на по-ниско равнище и ще се избегнат проблемите от нарастващата консолидация в сектора на въздушния транспорт в Америка.

Анализаторите приветстваха новината за сделката и смятат, че това е последното сливане от дълга поредица такива. В момента в САЩ има три основни превозвачи – United, Delta и American Airlines. 

Повече за икономиката на САЩ в материала на Bloomberg!