Сърбия и Косово постигнаха напредък по нерешените помежду им въпроси

Процесът на регистрация на сърбите, които желаят да служат в косовската полицейска служба, трябва да започне в близките дни.

07.12.2013 | 19:09
Сърбия и Косово постигнаха напредък по нерешените помежду им въпроси

Премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи постигнаха напредък по въпроса за полицията в Косово, а останалите нерешени въпроси ще бъдат обсъдени на следващия кръг от диалога на 13 декември.

Провелият се кръг от преговори бе деветнайсти поред от диалога на двамата премиери. Той премина под посредничеството на върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Дачич заяви, че процесът на регистрация на сърбите, които желаят да служат в косовската полицейска служба, трябва да започне в близките дни и допълни, че това споразумение е в интерес на косовските сърби.

Следващият кръг от диалога ще бъде посветен на правосъдието и по конкретно на въпроса за съда в косовска Митровица и това, дали в града ще има едно или две съдилища, кой ще го председателства и каква ще бъде етническата му структура.

Косовският премиер Тачи добави, че страните са се договорили гражданската защита в Северно Косово да бъде разпусната. Тачи заяви също, че Съюзът на сръбските общини, за който настоява сръбската страна, ще бъде формиран "на доброволни начала като неправителствена организация".

Срещата между официалните представители на Сърбия и Косово бе организирана малко преди доклада на Катрин Аштън пред Съвета на външните министри от ЕС на 17 декември, на който трябва да бъде решено кога Сърбия ще започне преговори за членство в ЕС.