Расте напрежението в Беларус, бунтовете срещу Лукашенко продължават

В редица предприятия в страната и в жизненоважни сектори имаше демонстрации

18.08.2020 | 07:21 Редактор: Георги Камарашев
Расте напрежението в Беларус, бунтовете срещу Лукашенко продължават

Над 5000 души протестираха в Минск. Привърженици на опозицията в Беларус протестираха срещу президента Александър Лукашенко, скандирайки "Върви си!". 

Най-малко 5000 души участваха в демонстрацията в столицата. Пред един от затворите в града недоволните скандираха имената на хора, които те определят като политически затворници и настояха за тяхното освобождаване.

В редица предприятия в страната и в жизненоважни сектори на беларуската икономика имаше протести и стачки.

Междувременно беларуският президент Александър Лукашенко каза, че германският канцлер Ангела Меркел му се е обадила по телефона вчера, за да поговорят за ситуацията в Беларус. Това предаде "Ройтерс", като се позова на агенция "Интерфакс". 

Говорител на германското правителство обаче отрече да е имало разговор между двамата от 9 август насам, допълва "Ройтерс". От президентството на Литва съобщиха, че Берлин се опитва да се свърже с беларуския президент Александър Лукашенко по дипломатически канали с цел намиране на решение на кризисната ситуация в Беларус.

Бе съобщено и че Меркел утре ще говори по телефона и с руския президент Владимир Путин за Беларус. Германия е ротационен председател на Европейския съюз.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК