Лукашенко отказва нови избори, стотици хиляди протестират в Беларус

Служители на държавната телевизия напуснаха работа, за да подкрепят демонстрациите

17.08.2020 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

Масови протести са планирани за днес в Беларус. На поредната демонстрация в Минск снощи са се събрали между 100 и 200 хиляди души, според световните агенции.

Това я прави най-мащабната подобна проява в съвременната история на страната. А в социалните мрежи има призив за национални стачки през цялата седмица.

Под надслов "Общонароден марш за свободата" стотици хиляди излязоха по улиците на Минск. Те носеха червени балони и цветя и развяваха знамена в червено и бяло – цветовете на опозицията в Беларус. 

А в реч пред организиран от поддръжниците му контрапротест, Александър Лукашенко заяви, че категорично няма да позволи нови избори. Демонстрации имаше и в други градове. А след думите на Лукашенко, във видеообръщение от Литва лидерът на опозицията Светлана Тихановская каза, че е готова да ръководи Беларус и призова за създаването на правна рамка, която да гарантира нови честни избори.

"Готова съм да поема отговорността и да действам като национален лидер през този период. От съществено значение е да се възползваме максимално от инерцията, генерирана от седмица протести", допълни тя.

А днес Лукашенко посети завод за тежка техника, където беше освиркан от работниците и посрещнат с викове  "Махай се". Заради нарастващото недоволство и служители на държавната телевизия на Беларус напуснаха работа, за да подкрепят демонстрациите срещу властта. 

В последните дни в определени интервали страната няма и интернет. Когато обаче е наличен, близо 2 милиона души научават новините от Telegram. Каналът NEXTA Live се превърна в най-важния източник на информация за протестите в Беларус през последните дни, a oснователят му си навлече гнева на управляващите и срещу него образувано наказателно дело.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
път към нищото
преди 3 години
И тези си мислят,че времето е тяхно и утре от запад ще потекат реки от благини!Накрая да видят къде е България!Унищожена промишленост и селско стопанство!Страната сама не може да се изхрани!Прогнила съдебна система със специализирани фашистки съдилища.Повсеместна корупция на всияки нива,наркомания,проституция,престъпност!Системата на здравеопазване е тотално разрушена!Просветата е убита и заменена с евроатлантически мантри!Беларуси ако ви харесвате стандарта ни елате в България! Сигнализирай за неуместен коментар