В Галисия се забранява пушенето на обществени места заради Ковид-19

Във Великобритания над един милион души са се отказали от тютюнопушенето след пандемията

13.08.2020 | 18:15 Редактор: Юлия Христова

България е в списъка на петте рискови страни в Европа, от които пристигащите в Германия са диагностицирани с Ковид-19, сочи доклад на института ''Роберт Кох''. Най-много случаи на завърнали се заразени са от Балканските държави – Косово, Турция, Хърватия и Сърбия. Расте броят на заразените и в Гърция - новите случаи са средно 262 на ден.

Сред установените 262 случая на Ковид-19 за едно денонощие в Гърция, 22 са диагностицирани на пунктове за влизане в страната. През последните дни се наблюдава скок на новозаболелите. 

Според специалисти - зачестилите случаи на предаване на инфекцията са предимно в дискотеки при масово събиране на младежи, които не носят маски. 

Властите обмислят още през следващата седмица да бъде въведена локална карантина, обмисля се и задължителното носене на маски на открито. 

А в Турция новата учебна година ще започне месец по-късно. Училищата ще отворят на 21 септември. Преди това обаче ще има дистанционно обучение на учениците. 

В Румъния пък учебната година ще стартира навреме. Учениците , учителите и всички служители ще носят задължително маски и ще бъдат снабдени с дезинфектанти. Местните власти могат да решат да затворят училище, ако в район с 1000 души население има над 3 положителни проби. 

В испанския регион Галисия се забранява пушенето на обществени места заради опасения, че се увеличава риска от предаване на Ковид-19. Това касае улицата и обществени места, като ресторанти и барове, ако социалното дистанциране не е възможно. Северозападният регион е първият, който въвежда подобна мярка. 

А във Великобритания проучване показва, че повече от един милион души са се отказали от тютюнопушенето след пандемията Ковид-19. Експерти коментират, че пушачите могат да бъдат изложени на риск от по-тежки симптоми вследствие на коронавируса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК