Експерт: Нямаше как да бъдат договорени повече пари за България в Брюксел

Според Любов Панайотова следващият съвет ще е много важен и битката предстои

10.08.2020 | 21:31 Редактор: Ивет Арабова

Лидерите на страните членки на ЕС постигнаха съгласие за бюджета на Общността в периода 2021-2027 година и плана за възстановяване на европейската икономика от кризата, предизвикана от пандемията. Същинските преговори между ЕС и ЕП ще започнат в края на август. Как лидерите ще разпределят европейските пари? 

"След излизането на Великобритания балансът на европейския бюджет нямаше характерния консенсус. Благодарение на пестеливите страни процентът на кредитите се вдигна. Битката тепърва предстои, видяхме какво стана в Полша и Комисията блокира определени средства на градове", каза за "Денят ON AIR" директорът на фондация "Европейски институт" Любов Панайотова.

По думите ѝ около 25 хиляди евро са тези спрени пари за няколкото полски градове.

"Нямаше как да бъдат договорени повече пари за България. Следващият съвет е много важен, там фокусът ще е при какви условия страни членки могат да блокират средства на други страни членки. За кохезионна подкрепа и изравняване на икономиките е този акцент и успеваемост от страна на България. Важното е колко бързо ще станат оперативните програми", коментира Панайотова.

Тя подчерта, че сега навлизаме в плановия период и от догодина тези пари от многогодишната финансова рамка, затова трябва да подготвим националните си документи. Любов Панайотова бе категорична, че при евентуален сценарий със служебен кабинет парите от Брюксел за България няма да бъдат спрени.

"Служебното правителство продължава активно да разговаря по програмите и плановете. По тези документи няма да имаме спиране. Народното събрание не гласува оперативно документите", подчерта директорът на фондация "Европейски институт" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея Турция се държи все по-предизвикателно както със страни от ЕС, така и със съюзници от Северноатлантическия съюз.

"Това не води към нищо хубаво. Вече открито се говори, че отношенията между ЕС и Турция трябва да са по друг начин. Влизайки в ЕС, Турция ще е най-голямата страна, ще е по-голяма от Германия като право на глас и тежест", отбеляза Любов Панайотова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК