Експерт: Постигнатото в Брюксел е напълно задоволително за България

Коментар на международния анализатор проф. Захари Захариев

21.07.2020 | 21:41 Редактор: Ивет Арабова

След над 90 часа спорове европейските лидери се поздравиха с постигнато споразумение за бюджета на ЕС през следващите 7 години. Премиерът Борисов обяви, че на фона на намалението, България е договорила увеличение с около 1 млрд. евро повече спрямо сегашната финансова рамка. Колко точно ще получи страната ни?

"За жалост това е повтарящ се момент в международната политика на страната ни. Доминиращо е желаното въображение. Реализмът е нещо, което е изключително нужно, когато трябва да се гарантират национални интересни", каза за "Денят ON AIR" международният експерт проф. Захари Захариев.

Според него постигнатото в Брюксел е напълно задоволително от гледна точка на интересите на България.

"Към когото и да се върви или каквато и да е форма на кабинет, ако не се сложи точка на този подход, нищо няма да се постигне. Водещи специалисти са дистанцирани от реалното управление и властта. Тези недъзи не са само при нас", коментира експертът. 

По думите му маратонът за бюджета в Брюксел приличал на част от бягане с препятствия от страна на ЕС през последните 10-15 г., тъй като идват нови предизвикателства отвън, а в пределите на ЕС избуяват все повече противоречия.

"ЕС съумя да прескочи поредното препятствие. Сложни ще бъдат дебатите в ЕП за бюджета. България получи максималното, което можеше да получи. Това е и следствие от перспективното геоикономическо мислене", отбеляза проф. Захариев.

Той добави, че България е в сравнително завидно положение по отношение на финансовата стабилност в сравнение с болшинството на страните членки.

Проф. Захариев отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че връзките на Европа със САЩ няма да търпят някакво позитивно развитие в бъдеще, тъй като политиките на Вашингтон и Брюксел влизали в конфликтни точки.

"Европа съзрява, че нейното бъдеще не може без Русия. Тя е неделима част от европейското геополитическо пространство. Колкото повече се обтягат отношенията със САЩ, толкова повече Европа ще трябва да намери верния тон с Москва", смята международният експерт.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК