Новите санкции срещу "Северен поток 2" и "Турски поток" заплашват хиляди работници

Те ще засегнат бизнеса на над 120 европейски компании

21.07.2020 | 19:59 Редактор: Искра Ангелова

Затягането на санкциите срещу руските газови проекти в Европа вече е официално. Американският конгрес одобри единодушно процедурите срещу газопроводите "Северен поток 2" и втората тръба на "Турски поток", чието продължение у нас се нарича "Балкански поток".

Санкциите са залегнали в проекта на бюджета за отбрана на Щатите за следващата финансова година, която започва на 1 октомври. А разширяването на санкциите срещу руските газови проекти в Европа има своите последствия, обявиха от оператора на "Северен поток". 

Единствен акционер в проектната компания "Норд стрийм 2" е руският "Газпром", а като партньори участват няколко европейски енергийни гиганти. 

"Разширяването на санкциите на Съединените щати срещу строителството на газопровода "Северен поток 2" ще засегне бизнеса на над 120 европейски компании и застрашава работни места в Европа", пишат в официалната си позиция "Норд Стрийм 2".

Проектът "Северен поток - 2" предвижда да бъдат изградени две тръби от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. 93% от него вече са завършени. С поправката, одобрена от Камарата на представителите на Конгреса се въвеждат ограничения срещу чуждестранни лица, които участват в полагането на тръби за изграждането на двата руски проекта на Балканите. 

Проектът все още предстои да мине през сложен процес на утвърждаване. В края на декември миналата година президентът Доналд Тръмп подписа военния бюджет за текущата финансова година, който задължава американското правителство да наложи санкции на двата проекта. 

Вижте повече във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК