25 минути разделиха Съвета в Брюксел от най-дългия в историята 

За първи път и европейският бюджет е свързан с опазването на природата

21.07.2020 | 18:15 Редактор: Ивет Арабова

Маратонските преговори в Брюксел приключиха с историческо споразумение и на крачка да поставят рекорд. Рано сутринта лидерите се разбраха за бюджета за следващите 7 години и за Фонда за справяне с последиците от коронавируса. Предстои сделката да се гласува от Европейския парламент. 

Само 25 минути разделиха този съвет да влезе в историята като най-дългият - по-дълъг дори от срещата на върха в Ница през 2000 година. 

"Тези преговори бяха за пари. Но, разбира се, тук става дума за много повече от пари. Става дума за работници и техните семейства, за работните места, за здравето и благосъстоянието им. Всъщност, за първи път, наистина за първи път в европейската история имаме бюджет, свързан със зелените цели. И за първи път нашите икономики застават заедно срещу кризата", коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Бюджетът на Съюза до 2027 г. ще бъде в размер на 1,8 трилиона евро и ще включва фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от коронавируса. Една от повратните точки беше именно как да се разпределят 750-те милиарда евро - след натиск на така наречените "пестеливи страни”, начело с Нидерландия, първоначалното предложение 500 милиарда евро за безвъзмездни средства беше намалено до 390 милиарда евро. За първи път и европейският бюджет е свързан с опазването на природата и върховенството на закона. 

"Най-важното днес беше да покажем решителност. Това не беше лесно. Фактът, че това ни отне толкова много дни, също показва, че сме дошли от различни посоки”, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

След поредицата от срещи и дипломатически совалки се стигна и до други компромиси: Германия, която е ротационен председател на ЕС, необичайно застана на страната на тежко пострадалите от пандемията южни държави. Богатите северни страни ще получат по-значителни намаления от вноските им в бюджета на Европейския съюз.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК