Вебер: Преговорите за членство на Турция в ЕС са историческа грешка

Според него Анкара все повече се отдалечава от ценностите на блока

09.07.2020 | 14:09 Редактор: Ралица Братанова
Вебер: Преговорите за членство на Турция в ЕС са историческа грешка

"Преговорите за членство на Турция се оказаха историческа грешка, която предизвика единствено фрустрация в Турция и не доведе до сближаване на страната с ЕС. Трябва да прекратим преговорите за членство на Турция в ЕС и да разработим нова правна база за нашите отношения с тази държава",заяви Манфред Вебер, обръщайки се към върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, който участва в заседанието на ЕП.

Според него Турция все повече се отдалечава от ценностите на ЕС.

"Да, имахме сътрудничество с Турция и остават редица общи интереси, но ситуацията в Турция се промени. Турция незаконно прави сондажи край бреговете на Кипър, сключва несъстоятелен договор с Либия за разделянето на шелфа на Средиземно море, умишлено нанасяйки щети на интересите на Кипър, вече станахме свидетели и на военен инцидент с френските кораби", заяви още той, цитиран от БГНЕС.

По думите му ЕС трябва ясно да даде да се разбере, че проблемът с незаконното пресичане на границите на Гърция и Кипър от мигранти – това не е двустранен проблем на Турция с Кипър и Гърция, това е проблем на Турция и ЕС.

От своя страна Борел призова "да се спре и преобърне днешния негативен тренд в отношенията с Турция“.

"Диалогът и дискусиите трябва да премахнат нашите разногласия в Източното Средиземноморие и да усилят съвместните ни позиции", каза той. Борел призна, че има изостряне на отношенията с Турция, но също така твърди, че с тази държава ЕС имал много съвпадащи интереси.

Официалните преговори за членство на Турция в ЕС стартираха през октомври 2005 г, и продължават вече 15 години. 

За този период няма никаква реална перспектива за приема на тази държава в ЕС. Също така няма времеви рамки, кога преговорният процес ще приключи. В същото време проблемите между Анкара и Брюксел само нарастват. 

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК