Взривът в Бейрут - с мощност една десета от атомната бомба в Хирошима

Арестувани са няколко служители на пристанището

06.08.2020 | 13:51 Редактор: Юлия Христова

Продължава разследването за експлозията в ливанската столица Бейрут, която отне живота на най-малко 137 души. Арестувани са няколко служители на пристанището, където стана взривът, а щетите се изчисляват на близо 10 милиарда долара. Спасителните операции продължават.

Стотици хора са в неизвестност, а спасителите продължават да работят с надеждата да открият оцелели. Експлозиите разрушиха пристанището на Бейрут и опустошиха цели квартали на града, без дом са над четвърт милион души. А причината - неправилно складирани 2750 тона амониева селитра, иззети от молдовски кораб преди години. 

"Няма думи, с които да опишем катастрофата, сполетяла Бейрут! Решени сме да разследваме и разкрием какво се е случило и да накажем виновните", заяви президентът на Ливан Мишел Аун. 

Снимки от въздуха показаха мащаба на опустошението след експлозията в Бейрут. На мястото на няколко склада на пристанището се е образувала голяма дупка. В радиус от стотици метри всичко е изравнено със земята. Експерти изчислиха, че взривът е бил с мощност около една десета от атомната бомба в Хирошима. 

В Ливан започна да пристига международна помощ. Спасителни екипи и тонове медицинско оборудване изпратиха Франция, Германия, Италия Холандия, Русия, Кувейт, Египет, Ирак. Великобритания обеща помощ в размер на 5 милиона лири. Европейският съюз изпрати над 100 пожарникари с модерна екипировка и обучени кучета. Междувременно и Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан. 

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК