Над четвърт милион жители на Бейрут са без дом след експлозията

Повече от 20 държави изпратиха помощ в опустошената столица на Ливан

06.08.2020 | 07:40 Редактор: Юлия Христова

Над 20 държави изпратиха помощ в опустошената столица на Ливан. По последни данни жертвите на експлозията на неправилно складиран амониев нитрат са поне 135. Ранените са над 5 хиляди. Без дом са над четвърт милион жители на Бейрут.

Материалните щети се оценяват между 5 и 15 милиарда долара. Европейският съюз прати над 100 пожарникари с модерна екипировка и обучени кучета. Франция, Германия, Нидерландия, Полша и Чехия пращат десетки професионални спасители и медици. Осигурена беше и незабавна финансова помощ.

Великобритания осигури 5 милиона паунда, Германия и Унгария - по 1 милион евро. Норвегия - 25 милиона крони в добавка към 40 тона медицинско оборудване. Катар организира въздушен мост с Бейрут. Първите четири самолета с хуманитарни доставки кацнаха вчера. От Доха очакват и две полеви болници с общ капацитет от хиляда легла.

Иран обяви, че изпраща в Ливан 9 тона храни и полева болница със специализиран персонал. Русия, Италия, Египет и Ирак осигуриха самолети с медицински консумативи и оборудване. Междувременно и Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ужас, тамън се бяха възстановили... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това е истински ад. Горките хора! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не е истина просто, егати ужаса! Толкова е опасно складирането на такива вещества. Трябва възможно най-бързо да се унищожават. Нали и тук гръмна един склад за боеприпаси за утилизация и стана скандал. Имали сме късмет направо, като гледам каква трагедия е в Бейрут. Сигнализирай за неуместен коментар