СЗО зове Русия: Следвайте стриктно препоръките за производство на ваксини

"Има установени практики и публикувани инструкции", заявиха от Организацията

04.08.2020 | 18:07 Редактор: Искра Ангелова
СЗО зове Русия: Следвайте стриктно препоръките за производство на ваксини

Световната здравна организация (СЗО) призова Русия да следва издадените от здравните власти препоръки за производството на ефективни и безопасни ваксини. Тези коментари идват малко след като Москва обяви, че ще започне масово производство на свои ваксини за Ковид-19 от септември и до 2021 г. на пазара ще има "няколко милиона дози" от ваксината всеки месец, предава AFP.

Според руските здравни власти една от ваксините, разработена от Националния изследователски център за епидемиология и микробиология, вече е в напреднал етап на клинични тестове и скоро ще получи държавен лиценз за производство.

По този въпрос СЗО заяви, че всички кандидати за ваксини за Ковид-19 трябва да преминат през съответните процедури, изложени в препоръките на организацията, преди да бъдат пуснати в продажба.

"Има установени практики и публикувани инструкции", каза говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер пред репортери в Женева, информира "Фокус".

"Всяка ваксина за тази цел трябва, разбира се, да е преминала през всички тестове и изпитания, преди да получи лиценз за продажба", допълни той.

"Понякога изследователите твърдят, че са открили нещо, което разбира се е чудесна новина. Но между това да осъществиш пробив в разработката на ваксина, която работи и да преминеш през всички фази (от разработката) има голяма разлика".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК