Как Испания се превърна в една от най-засегнатите от Ковид-19 държави?

Кой е виновен? Младите испанци, които искат да пият по нещо въпреки кризата? Или здравната администрация?

02.08.2020 | 11:50 Редактор: Ралица Братанова
Как Испания се превърна в една от най-засегнатите от Ковид-19 държави?

Понастоящем в цяла Испания възникват нови коронаинфекции. Според местното Министерство на здравеопазването има над 400 локални огнища на пандемията. Ситуацията в Каталуния изглежда особено драматична. Здравните власти там предупреждават, че положението е критично.

Въпреки че броят на пациентите на интензивно лечение все още не се е увеличил значително, в здравните центрове той вече е четири пъти по-голям, отколкото през последната седмица на юни. Федералното външно министерство съветва да не се пътува до Каталуния - почивката на Коста Брава и пътуването до Барселона се отменят, пише Die Zeit.

Това е шок за туристическата индустрия и в този ред на мисли - за цялата икономика. В Каталуния туризмът е един от най-важните стълбове на икономиката с 12% от БВП. Поради тази причина регионалното правителство се опитва да ограничи щетите. На пресконференция нейният регионален премиер Ким Тора първоначално призова населението да избягва социалните контакти и да остане у дома колкото е възможно повече. След това той се обърна към медиите на английски и промотира Каталуния като сигурна дестинация за ваканция, пише  BloombergTV.bg .

Това беше някак висш пилотаж, в който въпросът кой всъщност е отговорен за увеличаването на броя на инфекциите беше пренебрегнат. Туристите, които понякога се разхождат по улиците без маска ли са виновни? Младите испанци, които искат да пият по нещо въпреки кризата? Или здравната администрация?

Тъй като каталунското регионално правителство и Министерството на здравеопазването в Мадрид изчисляват по различен начин броя на заразените, рискът за здравето при пътуване до Барселона е трудно да се изрази статистически. Мадрид отчита само положителните през последното денонощие тестове. Барселона регистрира тестове за антитела и случаи със симптоми, съвместими с Covid 19, а също така включват нерегистрираните случаи от предишни дни.

Това води до значителни различия - каталунските здравни власти съобщиха за 969 нови инфекции и 8 смъртни случая в сряда. Испанското министерство, от друга страна, отчетене само 211 нови случая за Каталуния.

В четвъртък регионалната статистика на Министерството на здравеопазването регистрира повечето нови случаи на зараза не в Каталуния, а в Арагон, в столицата Мадрид и в страната на Баските - но спрямо преди две седмици Каталуния изпреварва с общо 10 899 инфекции. И без значение на кои данни се спира човек, няма съмнение, че кривата на инфекцията в Каталуния нараства. Но кой е виновен?

За Микел Порта Сера, епидемиолог в болницата "Дел Мар" в Барселона, основната причина е ясна. Той казва: „Системата за ранно откриване на каталунското регионално правителство се провали драстично“.

Първоначално той поръча на дъщерно дружество на строителната компания Ferrovial 17 милиона евро за проследяване на веригите на зараза.

Коронакризата многократно се екстраполира в рамките на политическия спор в Испания.

28 441 души в Испания са починали в резултат на коронавируса. Ако се добавят и съмнителните случаи, испанският всекидневник El País изчислява, че броят им стига до 44 868 - повече от която и да е друга европейска държава.

Испанският мозъчен тръст Real Instituto Elcano проведе проучване, за да анализира причините за големия заразени и починали в страната. В допълнение към възрастовата структура на испанското общество, гъсто населените градове, туристическите региони, голямата мобилност и слабостите на здравната система, политическата структура също играе роля.

В Испания 17-те автономни общности са отговорни за здравеопазването. Регионалните здравни власти координират действията си в междутериториален съвет с Министерството на здравеопазването в Мадрид. С появата на алармата всички институции бяха подчинени на Министерството на здравеопазването в Мадрид.

"Ако просто преобразувате такава сложна система, това естествено води до затруднения“, казва Игнасио Молина, един от тримата автори на изследването.

Тъй като министерството на здравеопазването в Мадрид има политическа власт, но почти няма достъп до необходимите ресурси и данни, недоразумения, спорове относно компетентност и забавяне на практика са неизбежни, смята той.

"Централизацията сама по себе си не бе грешка, но системата просто не беше насочена към нея“, казва Молина

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
anonimen
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
така ще е, няма как постоянно да се съобразяват хората с мерки Сигнализирай за неуместен коментар