Рим опитва да се противопостави на коронакризата поне естетически

Италианската столица не е силно засегната от пандемията, но туристи липсват

02.08.2020 | 08:35 Редактор: Ралица Братанова
Рим опитва да се противопостави на коронакризата поне естетически

По-красиво не би могло да бъде. Независимо дали за Триумфалната арка, построена в чест на на император Константин точно пред Колизеума; египетския обелиск с разположените около него мраморни лъвове на Пиаца дел Пополо; или Пантеона - кметът на Рим Вирджиния Раджи многократно през последните няколко седмици идва, за да презентира новите LED-системи, които разкриват паметниците в изцяло нова светлина през нощта. 

Изглежда, че Вечният град иска да противостои на коронакризата поне естетически, пише за Die Zeit авторът Майкъл Браун, цитиран от BloombergTV.bg

Фасадата на базиликата Санта Мария в Трастевере със своите мозайки във византийски стил също е осветена от необичаен блясък от няколко дни. 

От друга страна, тълпата на площада пред църквата, която преобладава в събота вечер, не е необичайна.

"Хората обаче не идват конкретно заради магията на новото осветление, а за пият по бира и аперол шприц", уточнява авторът.

Така беше предпандемичната ера, и сега е същото. Стотици хора минават през алеите на Трастевере, където винаги е била една от горещите точки за излизане в Рим. Всички тратории и барове са отворени, масите отвън са пълни, бизнесът работи. Маска? Младеж на около 25 г., представяйки се за Роберто, се усмихва уморено. Точно като приятелката си, той носи предпазното средство на китката си.

"Ние сме тук така или иначе", обяснява той, и допълва, че нищо няма да се случи. Ами тълпата? Той вдига рамене. Не познава нито един човек, заразен с коронавирус.

Факт е, че от седмици броят на новите инфекции в тримилионния град Рим е под 20 на ден, през миналия понеделник бяха само 4, във вторник - 5. Премахването на блокадата през май и отварянето на вътрешните европейски граници в началото на юни не доведоха до ново увеличение на броя на инфекциите. 

Независимо от това, оживената нормалност на Трастевере е измамна. "Пандемията почти не е засегнала столицата, но римляните все пак усещат последствията", подчертава анализаторът.

Трябва само да преминете през Милвийския мост и да стигнете до историческия център на града. Спазването на дистанция не е проблем тук – почти няма хора, които трябва да са на разстояние. 

В Колизеума, пред Пантеона, на Пиаца Навона - шепа субекти се губят пред туристическите атракции, чуждестранни посетители почти няма. Изчезнали са и преминаващите търговци, уличните изпълнители, китаристите и мимовете. Caffè Barocco, например, вече не взема 15 евро за аперитив, малък аперол шприц се предлага за 3,50 евро, а Джин с тоник - за 6 евро.

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ехх, сега му е времето да се отиде :) Без тълпите :) Сигнализирай за неуместен коментар