Свалиха имунитета на Матео Салвини, отива на съд заради мигранти

Бившият вътрешен министър на Италия е обвинен в множествено отвличане

30.07.2020 | 22:56 Редактор: Виктория Гетова
Свалиха имунитета на Матео Салвини, отива на съд заради мигранти

Горната камара на италианския парламент даде положителен вот по искането за съдебен процес срещу бившия вътрешен министър и лидер на партия "Лига" Матео Салвини обвинен за множествено отвличане. Става дума за задържане на имигранти, спасени от кораба "Open Arms" на испанска неправителствена организация през август миналата година.

С 149 гласа "за" срещу  141 "против", Сенатът разреши Матео Салвини да се яви на съдебен процес по искане на прокуратурата в Палермо. Според нея, чрез забраната му, корабът "Open Arms" с 164 имигранти на борда да акостира на италианско пристанище дни наред, е осъществено отвличане на хора и лишаването им от лична свобода  е незаконосъобразно наложено без всякаква правна причина. Магистратите смятат, че като министър, Салвини е злоупотребил със своите правомощия.

Важен за вота в Сената, който е с право да се произнася по въпроси за сенаторите какъвто е Салвини, бе най-вече този на партията "Вива Италия” на бившия премиер Матео Ренци както и на "+ Европа" и на Смесената група, подкрепили управляващото мнозинство от демократите и "Пет звезди", съобщава БНР.

За опозицията, Матео Салвини е действал със съгласието и на други министри и на премиера Конте. Позоваващ се на официалните документи, бившия магистрат – сенаторът Пиетро Грасо  каза, че не е имало споразумение между компетентните министри и разпоредбата, взета от тогавашния министър на вътрешните работи, не може да бъде определена като акт на правителство, а премиерът се е противопоставил срещу взетите решения.

Салвини благодари иронично на тези, които го пращат на съд определяйки го за политически ход.  

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК